Misterul „pietrelor vii” din România care uluiesc străinii: „O plantație extraterestră”
Astăzi vom vorbi despre o altă minune descoperită în România și care a ajuns chiar și în presa internațională. Este vorba despre „pietrele vii”, cunoscute și ca trovanţii din Costeşti, județul Vâlcea, și babele de la Ulmet, județul Buzău.
Acestea le-au stârnit interesul străinilor care le-au asemuit cu structuri extraterestre, dar despre care localnicii au legende interesante. Dar hai să aflăm mai multe despre aceste forme de microrelief care s-au dezvoltat în straturile de nisip din România!
Ce sunt Trovanții din Costești
Trovanții din Costești au fost asemuiți cu „pietre vii” sau „care cresc”. Inițial, s-a crezut că ar fi vorba despre artefacte extraterestre sau ouă de dinozaur. În realitate, sunt micro-formațiuni geologice din gresie, create în straturi de nisipuri, ce par a fi sculpturi moderne. Sunt bogate în carbonat de calciu și apar în zone cu ape calcaroase.
Formele lor neobișnuite, prea regulate să fie create de natură, sunt cele care fascinează. În plus, după fiecare ploaie, acestea ar crește cu câțiva milimetri.
”În vreme ce un localnic se afla la munca pământului pe proprietatea sa, acolo unde de multă vreme se stabilise unul dintre trovanţi după ce se prăvălise din coastă, la Bâlca, cum e cunoscut locul, aude deodată un zbârnâit spunea el. Trezindu-se din ciudata stare, observă că bolovanul cu pricina se deplasase. Multă vreme, oamenii din sat măsurau regulat distanţa de la bolovan la Bâlca, un bazin de captare a apei, şi au constatat că o dată la şapte ani acesta s-ar deplasa cu unul sau doi metri”, susține Diana Gavrilă, ghid turistic.
În trecut, ar fi fost venerate, privite cu teamă și folosite ca pietre de mormânt de toate culturile care au locuit în apropierea lor. Trovanții ar data din Miocenul superior, vechimea lor fiind estimată la 15 milioane de ani, și au fost formați într-un bazin de sedimentare unde s-au depus aluviuni.
Dacă vrei să îi vezi, Muzeul Trovanților din Costești se află într-o curbă de pe DN67, șoseaua dintre Râmnicu Vâlcea și Horezu, semnalizați de un marcaj modest.
Babele de la Ulmet, județul Buzău
Babele de la Ulmet, din județul Buzău, sunt pietre despre care localnicii spun că sunt vii și dețin puteri tămăduitoare. Ca Trovanții din Costești, babele sunt forme de micro-relief dezvoltate în straturile de nisip cu ajutorul apelor subterane calcaroase care le sedimentează în timp. Specialiștii susțin că se formează asemeni perlelor și este unul din motivele pentru care sunt denumite și „pietre vii”.
De la distanță seamănă cu niște femei care vorbesc între ele, motiv pentru care localnicii din Buzău le-au denumit „babe”. Datorită formelor bizare pe care le au după ce cresc, sferice sau cilindrice, trovanții sunt comparații cu OZN-uri. Zona este mirifică și te va transpune imediat în trecut, dacă decizi să o vizitezi. Vei putea admira văi adânc tăiate de pâraie şi creste împădurite de foioase.
Ce puteri ar avea trovanții
Despre babele de la Ulmet, localnicii au câteva legende pe care încă le cred. Aceștia spun că trovanții au puteri energice miraculoase care fac oamenii supărați să se înveselească din nou.
„Bunica mea ştia destul de bine care-i rostul pietrelor. Mereu ne-a zis că au putere de la Dumnezeu să te facă bine. Trebuie doar să le atingi şi scapi de supărări”, susţinea Aneta Anghel, o localnică din Ulmet.
Trovanții din Costești se spune că ar avea și ei puteri magice și chiar s-ar deplasa singuri. Evident, din punct de vedere științific, acest lucru nu a fost demonstrat niciodată. Specialiștii cred că pietrele „cresc” datorită conținutului ridicat de minerale care, când intră în contact cu apa, presează asupra nisipului și îl fac să se extindă.
Sătenii cred că dacă îi mângăi, le vorbești și îi uzi, îți vor îndeplini orice dorință. Mulți localnici chiar și-au dus în gospodării câte un trovant mai mic, pentru a îi proteja și a le aduce noroc.
Ce spun străinii despre trovanții României
Jurnaliștii de la Dailymail.co.uk s-au arătat de-a dreptul fascinați de trovanții României. Aceștia susțin că „pietrele bulboase și bizare par să crească asemeni țesutului vegetal, dând naștere ulterior altor pietre, la fel ca un animal”. Aceștia susțin că procesul de creștere ar adăuga 5 centimetri la fiecare 1.000 de ani de existență ai trovanților.
„Arată ca ceva de pe o plantație extraterestră de pe altă planetă. Dar rocile „vii” din România, cunoscute sub numele de „trovanți”s, sunt într-adevăr de pe acest Pământ și sunt formate în mod natural prin procese geologice. Sunt structuri minerale unice care imită viața plantelor și a mamiferelor. Mineralele din apa de ploaie formează o reacție în interior care creează o presiune în interior, ceea ce face ca piatra să crească și să se înmulțească”, scrie dailymail.co.uk.
La începutul anului 2023, specialiștii de la „Geology In”, unul dintre cele mai importante site-uri legate de fenomenele geologice la nivel global, a scris un articol amplu despre trovanții din Costești. Aceștia au explicat pe larg modul în care aceștia cresc și se modifică printr-un fenomen geologic.
În 2018, un ziar din Torino cu tiraj în Peninsulă și alte țări europene a scris un articol mai amplu tot despre trovanții din Costești în care a explicat simplu care este „magia pietrelor vii”:
„Greu de crezut, dar în România, la 35 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, s-au descoperit roci excepţionale, capabile să crească şi să se reproducă, ca şi cum ar fi plante, reacţionând în contact cu apa”.